"אנחנו צריכים לתקוף הלילה"
המבצע הנועז והמוצלח לתקיפת הכור הסורי יכול היה להוביל למלחמה כוללת באזור. ספר ובו גילויים חדשים מלמד על קבלת ההחלטות של ראש הממשלה אולמרט ושל הרמטכ"ל אשכנזי
/ גל פרל פינקל /
באחד הערבים בספטמבר 2007 נכח רמטכ"ל
צה"ל דאז, גבי אשכנזי, בחתונת מזכירתו האישית. הוא היה מעדיף להיות במקום אחר, אבל לו היה נעדר מהאירוע "היו נשאלות יותר מדי שאלות - ושאלות היו הדבר האחרון שאשכנזי היה צריך בלילה שבו עמד לפקח על אחד המבצעים הרגישים ביותר בקריירה הצבאית שלו" (עמ' .(185 בתום טקס הנ›י שואין פנה הרמטכ"ל לרב שערך את החופה, וביקש ממנו שייסע היישר אל הכותל ויתפלל למען צה"ל, חייליו ומפקדיו. מדוע, שאל הרב. "תלמד למלא פקוי דות" (עמ' ,(186 השיב אשכנזי בחיוך.
הסיבה לבקשה הלא־שגרתית של הרמטכ"ל מתוארת בספרו המרתק של יעקב כץ "קוד אריזונה" (כנרה זמורה־דביר, 2020) על אודות מבצע "מחוץ לקופסה", תקיפת הכור הסורי אל־קיבאר בדיר א־זור שבמזרח סוריה ב־.2007 כץ, העורך הראשי של העיתון "ג' רוזלם פוסט", קיים תחקיר מקיף והספר כולל שורת גילויים שטרם פורסמו.
"זהו סיפור על קבלת החלטות" (עמ' ,(241 כתב כץ על הפרשה, ובתמצית זה אכן כך. כחצי שנה לאחר מלחמת לבנון השנייה הציגה קהיליית המודיעין בפני ראש הממשלה אהוד אולמרט ראיות חותכות וחד משי מעיות שצפון־קוריאה הקימה עבור סוריה כור גרעיני למטרות צבאיות. יש בכך, ציין בספר השר לשעבר דן מרידור, לקח של צניעות. סוריה, שהייתה במשך שנים יעד מודיעיני מרכזי, הצליחה להקים כור גרעיני ממש מתחת לאף של ישראל.
"האחריות הסופית על כתפיי"
אולמרט התמודד אז עם ביקורת קשה שנמתחה על האופן שבו ניהל את מלחמת לבנון השנייה וחקיי רה פלילית התנהלה בעניינו. בעצת יועציו הוא בחר לשתף במידע את ארה"ב, שעם נשיאה, ג' ורג' בוש הבן, הייתה לו מערכת יחסים קרובה. ראש המוסד מאיר דגן נשלח לפגישה בבית הלבן. דגן חשף בפני בכיי רי הממשל האמריקני את עובדת בניית הכור הגרעיני בסוריה.
למרות חומרת האיום, ביקש הנשיא בוש למצות תחילה את הערוץ הדיפלומטי. בשיחת הטלפון שבה בישר על כך לאולמרט אמר לו האחרון שהוא מבין את שיקוליו, אך עליו לזכור "שהאחריות הסופית לביטי חונה של מדינת ישראל מונחת על כתפיי ואני אעשה את מה שצריך להיעשות" (עמ' .(112
השמדת הכור הוטלה על צה"ל בפיקוד הרמטכ"ל החדש גבי אשכנזי, שחזר לצבא כדי לתקן את הכשלים שהתגלו במלחמת לבנון השנייה. כשהתגייס, בשנת ,1972 "אשכנזי רצה גולני. לא היה תפקיד קרבי בחי טיבה שאשכנזי לא מילא. הוא השתתף ב' מבצע אנטי בה' , נפצע בפעולה בלבנון בסוף שנות השבעים ושנים אחדות אחר כך אחד מחבריו הקרובים נהרג לעיניו במלחמת שלום הגליל. המינוי שלו לרמטכ"ל נשא מסר: צה"ל חוזר ליסודות" (עמ' .(190
חודש לאחר שנכנס לתפקידו, במארס ,2007 הציג לו ראש אמ"ן דאז, האלוף עמוס ידלין, את המידע על אודות הכור הגרעיני הסורי והוא מצא עצמו בנעליו של הרמטכ"ל רפאל איתן, שבכהונתו ב־1981 תקף צה"ל והרס את אוסיראק, הכור הגרעיני בעיראק. אך בעוד שעיראק הייתה מדינה רחוקה שאין באפשרותה להגיב על התקיפה תגובה של ממש, הרי שכאן התגלה כור גרעיני על סף דלתה של ישראל, וסוריה הייתה עלולה לפתוח בתגובה לתקיפה במלחמה כוללת. "ברור היה שאנחנו צריכים להרוג את הכור הזה, אבל ההגדרה שלי הייתה להרוג את הכור בלי להידרדר למלחמה, אבל אם נידרדר למלחמה - להיות מסוגלים לנצח אותה", סיפר אשכנזי לימים.
להתכונן למצב מלחמה
שני אלופים סייעו לו בהכנות. הראשון היה ראש אמ"ן ידלין, "שגם היה אחד משמונת הטייסים שסיכנו את חייהם והטיס את אחד הי16־F שהשמידו את אוס›י ראק בי"1981 (עמ' .(145 אמ"ן גיבשה הערכה, שהתגי לתה כנכונה, כי אם ישראל תשמיד את הכור בפעולה חשאית ותימנע מלקיחת אחריות רשמית, שתשפיל את הנשיא הסורי, הוא יוכל להכיל את האירוע ולהימנע מתגובה. האלוף השני היה אליעזר שקדי, "טייס קרב מקצועי ונועז" (עמ' ,(147 שחיל האוויר בפיקודו יתקוף את הכור.
אבל היו עוד שניים בצבא שהמבצע נגע להם ישיי רות. הראשון, שמוזכר בקצרה בספר, הוא גדי איזנקוט, אלוף פיקוד הצפון, שכמו אשכנזי עשה את עיקר שיי רותו בגולני. הוא יהיה האיש שיידרש לפקד על חזית המלחמה אם אסד וחיזבאללה יגיבו על התקיפה, ועל כן הוא פיקח מקרוב על אימוני כוחות היבשה שהיו עלולים, לראשונה מאז ,1973 למצוא עצמם בלחימה ברמן הגולן. ב־2018 אמר איזנקוט שהלקח המרכזי בעיניו מהאירוע הוא שאבד הכלח על תפיסת "זמן יקר", אותה הנחת עבודה שעם פרוץ הלחימה הצבא ישלים פערים. הזמן, אמר, "פועל עבור מי שיודע להי שתמש בו נכון, ולהשתמש בו נכון זה להיות בכשירות גבוהה מאוד. לאמן את הכוחות, לבנות את המפקדים נכון למצב של מלחמה".
האלוף השני הוא יצחק גרשון, מפקד פיקוד העורף, שהצטיין כמפקד גדוד צנחנים בפעולת מיידון בלבי נון וכמפקד אוגדת איו"ש ב"חומת מגן". ועדת וינוגרד מתחה ביקורת על פעילותם של גרשון ופיקוד העוי רף כולו במלחמה ב־,2006 והנה רק חצי שנה אחר־כך התגלה איום שהיה עלול להעמיד את העורף תחת איום חמור בהרבה. ארסנל הרקטות של צבא סוריה, אז מדינה שמשטרה יציב וצבאה חזק, היה גדול פי כמה מזה של חיזבאללה. הספר כמעט אינו נוגע בכך, והדבר גורע מעט מהסיפור השלם של הפעולה.
ראש הממשלה היה נחוש לתקוף אולם שר הביי טחון החדש, אהוד ברק, אשר כמפקד סיירת מטכ"ל לשעבר הכיר היטב את עולם המבצעים החשאיים, היה זהיר יותר ונראה שביקש לוודא את רמת המוכנות של הצבא והמדינה בטרם יתמוך בתקיפה.
מחיאות כפיים בבור
על־פי פרסומים זרים, נשלחה סיירת מטכ"ל באוגוסט 2007 לעומק סוריה לאסוף מודיעין חד־משי מעי על אודות הכור. במלחמת לבנון השנייה "יצאה סיירת מטכ"ל לכמה מבצעים מיוחדים. אחד מהם הביא את לוחמיה לעומק בקעת הלבנון, לבעלבכ, מעוז חיזבאללה ידוע, לאחר שצה"ל סבר בטעות ששני המילואימניקים החטופים מוחזקים שם. פעולות אח־ רות כללו חבלות בשיירות נשק" (עמ' .(142 הכוח שב ארצה מסוריה כשבידו ראיות שמאשרות כי אל־קי־ באר הוא כור גרעיני. אם ראש הממשלה והקבינט עוד התלבטו, הפשיטה של סיירת מטכ"ל שכנעה אותם שחייבים לפעול.
בדיון המכריע של הקבינט התבקש הרמטכ"ל לתת את המלצתו. "זה היה רגע שאשכנזי לא ישכח לעו־ לם, שלו התכונן זמן רב והקדיש מחשבה רבה. אנחנו צריכים לתקוף הלילה, הוא השיב ללא היסוס. אנחנו מוכנים למבצע, והצבא מוכן לכל מה שעשוי לקרות בעקבותיו" (עמ' .(158
בליל ה־6 בספטמבר 2007 תקפו מטוסי קרב של חיל האוויר את הכור הסורי והשמידו אותו. בגמר התקיפה "הפר הטייס המוביל את דממת האלחוט. 'אריזונה', הוא דיווח לתל אביב, מילת הקוד להש־ למת המשימה. הנוכחים בבור פרצו במחיאות" (עמ' .(163
המבצע הציג את ישראל כפי שהיא אוהבת להצ־ טייר. נוכח איום קיומי מקבלים מנהיגיה החלטה נחו־ שה ומגבשים מדיניות מקיפה, מפקדינו ו"בחורינו המ־ צוינים" מוציאים לפועל תקיפה שמסירה את האיום. אין פגיעה בבלתי־מעורבים, אין חשש לפלילים. בקי־ צור החומר שממנו עשויים סרטי קולנוע וגם אגדות. והכול קרה באמת.
"לסמוך רק על עצמנו"
אי אפשר שלא להתרשם מתהליך קבלת ההחל־ טות המקיף שניהל ראש הממשלה אולמרט, כמו גם מתהליכי גיבוש הערכות המודיעין ותמונת המצב באגף המודיעין ומנוהל הקרב ובניין הכוח היסודיים והסדורים שקיים צה"ל. ניכר כי שילוב הזרועות והגו־ פים היה מיטבי. וכמובן, מעל לכול, מהתעוזה והמק־ צוענות שגילו לוחמי המוסד והכוחות המיוחדים של צה"ל שפעלו להשגת המודיעין ומטייסי הקרב של חיל האוויר שביצעו את המשימה. כץ תיאר כל זאת כאילו היה מדובר בספר מתח שכתב טום קלנסי או פרדריק פורסיית' (שאף הזכיר את התקיפה בספר המתח האח־ רון שלו, "השועל"). סיפור המעשה פשוט קופץ מבין הדפים והקורא אינו יכול להניח את הספר מן היד.
"להצלחה אבות רבים", אמר פעם הנשיא האמרי־ קני ג'ון קנדי, ובמקרה זה נמנים עליהם מפקד חיל האוויר שקדי, ראש המוסד דגן, הרמטכ"ל אשכנזי וב־ ראש ובראשונה ראש הממשלה אולמרט. כץ כתב כי למרות מצבם הפוליטי המורכב, שני ראשי הממשלה שנדרשו להתמודד עם איום גרעיני, מנחם בגין ואהוד אולמרט, "לא נרתעו. האם פוליטיקאים אחרים היו נוהגים כמותם? קשה לדעת. כמו כל פוליטיקאי או מדינאי, לבגין ולאולמרט היו פגמים וחסרונות, אבל הם הבינו את מקומם בהיסטוריה ואת הצורך בפעולה. כך נוהגים מנהיגים. הם אינם בוחרים בדרך הפופול־ רית, הולכים על ההימור הבטוח או מחפשים את המו־ צא הקל" (עמ' .(240
כשפרש מפקד חיל האוויר שקדי, בן לניצולי שואה, מצה"ל במאי ,2008 הוא חילק למאות קצינים את תמונת המטס שביצעו שלושה מטוסי קרב מסוג 15־F מעל אושוויץ ועליה ההקדשה: "חיל האוויר מעל אושוויץ — בשם מדינת ישראל והעם היהודי. לזכור, ולא לשכוח, לסמוך רק על עצמנו" (עמ' .(148 במ־ ציאות הכפר הגלובלי אסטרטגיית "עם לבדד ישכון" אינה מתאימה, אך לצד הצורך בבריתות ובשותפים לפתרון אתגרים, הלקח העיקרי שעל ישראל ללמוד מתקיפת הכור הסורי הוא המסר של שקדי. כי יהיו וישנם איומים נוספים.