פזית רבינא
עטרה גרמן
כנשיא מה עוד אפשר להזדעזע? נראה שלא מעט. בשבוע שעבר העולם כולו נחרד כאשר
בלארוס אלכסנדר לוקשנקו הורה לחטוף מטוס נוסעים בטיסה אזרחית מאתונה לווילנה רק כדי לעצור פעיל אופוזיציה בן ,26 רומן פרוטסביץ'. בהמשך הופיע פרוטסביץ' בטלוויזיה כשאפו שבור ונתן וידוי בסגנון סובייטי על פשעיו לכאורה נגד המשטר. אבל זה היה רק הפרומו. השבוע נחשף העולם לרמת הדיכוי והאלימות שמפעילים כוחותיו האפלים של לוקשנקו, כאשר פעיל אופוזיציה אחר הובא לבית המשפט.
שצ'אפן לטיפאו נעצר לפני עשרה חודשים בידי כוחות הביטחון הבלארוסיים כאשר ניסה למנוע מהם למחוק גרפיטי מחאה במה שנקרא מאז "כיכר השינוי". הוא נאשם בארגון מחאה נגד המשטר ברשתות החברתיות ובהתנגדות למעצר. השבוע, בטרם החלה ישיבת בית המשפט, הוא עלה על הספסל בכלוב הנאשמים וצעק כי סוהריו מאיימים עליו כי יפגעו במשפחתו ובשכניו, אם לא יתוודה על פשעיו.
על פי תיעוד של קבוצת "ויאסנה" לזכויות אדם, לטיפאו הגיע חבול לבית המשפט במינסק, ואמר לאביו שהגיע לאולם כי הרשויות איימו עליו להענישו פיזית אם לא יתוודה על פשעיו. ואז, באקט של מחאה וייאוש תהומי חתך את גרונו לעיני כול בעט שמצא בתא. האירוע כולו צולם בזמן אמת בבית המשפט והופץ בטוויטר. צרחות הזעזוע באולם נשמעות היטב. בסערת האירוע משום מה לא נמצאו המפתחות לכלוב שבו היה לטיפאו עצור, ופינויו מהאולם ארך זמן רב. כעת הוא מאושפז בבית חולים, מורדם ומונשם.
במאמר מוסגר נציין שהסרטון בטוויטר הופץ בערוץ הטלגרם "נקסטה" שרומן פרוטסביץ', העצור כעת במרכז התשאול של הקג"ב, סוכנות הביון של בלארוס, היה אחד מעורכיו הראשיים. מנהיגת האופוזיציה סווטלנה טיחאנובסקאיה
שהעבירו את המסר לחברי רשימתם.
את הרצוג ליוו היועצת האסטרטגית נילי רייכמן ומשרד הפרסום גל־אורן־לרנר, לצד ייעוץ תקשורתי של לירון צח, דוברו בסוכנות. אף שהסיכויים נטו בבירור לטובתו, במטהו לא לקחו סיכונים. "כולנו בוגרי שמעון פרס", אמרו שם, מתכוונים לניצחונו המפתיע של משה קצב על שמעון פרס בבחירות לנשיאות בשנת ,2000 בניגוד לכל התחזיות וההערכות. "לא זלזלנו לרגע, לא ידענו את התוצאות מראש, ולאורך כל הדרך היינו עם היד על הדופק".
במהלך שעת ההצבעה ביצעו עוזרי הרצוג טלפונים אל "הרכזים", שם קוד לנציגים במפלגות השונות שעבדו לטובתם. "גם אם חבר כנסת רוצה אותך, אתה צריך לוודא שהוא גם מגיע", הסביר אחד מהם. התקווה הייתה לנצח כבר בסיבוב הראשון, אך מתוך כבוד כלפי פרץ לא שללו את האפשרות שההצבעה תוכרע רק בסיבוב השני. ובכל זאת, הלחץ השתחרר בתום ההצבעה, עוד לפני סיום הספירה הרשמית, עם פרסום תמונת ערמת הפתקים הנמוכה של הרצוג בקלפי, שממנה עלה כי הוא המוביל. ברגע הזה, הצבע חזר ללחיים במטהו.
מתחת לרדאר
השקט היחסי ששרר הפעם סביב המרוץ לנשיאות סייע להרצוג, שהעדיף לא להימצא בכותרות, למנוע פרסומים מביכים, לפעול מתחת לרדאר ולשכנע את הח"כים להצביע למענו, ללא סערות מיותרות. פרץ, לעומת זאת, העדיפה להשתמש באור הזרקורים כדי להסב את תשומת הלב לזהותה כאישה מסורתית ומזרחית, ולהגביר את הלחץ על נבחרי הציבור. בסביבתה של פרץ, כך נראה, לא השכילו להבין את הניתוק בין הציבור לנעשה בפרלמנט, בין האישיות הקורנת והאהודה על אזרחי ישראל לשיקוליהם של נבחרי הציבור.
בסופו של דבר התחזיות התממשו: 119 חברי כנסת השתתפו בהצבעה החשאית, והעניקו להרצוג ניצחון מוחץ. הוא זכה בתמיכתם של 87 מהח"כים, המספר הגבוה ביותר שקיבל אי־פעם מועמד לנשיאות, בעוד שרק 27 הצביעו לפרץ. שלושה ח"כים נמנעו, ועוד שלושה פתקים נפסלו. הח"כ היחיד שנעדר מההצבעה, בשל המגעים הפוליטיים, היה יו"ר רע"ם מנסור עבאס.
להרצוג רקורד מרשים של עשייה ציבורית לצד היסטוריה משפחתית מפוארת. הוא נבחר לכהן כנשיא המדינה 38 שנים לאחר שאביו, חיים הרצוג, נבחר לנשיא השישי, והוא נכדו של הרב הראשי הראשון של מדינת ישראל, הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג. ניצחונו המובהק נובע גם מהיכרותו האישית עם הח"כים ומקשרי החברות רבי השנים שטווה, לצד מיומנות פוליטית. שוב התברר כי דמות שאיננה מגיעה מהזירה הפוליטית מתקשה לנצח במרוץ לנשיאות, שמוכרע בסופו של דבר בכנסת ולא בלייקים בפייסבוק.
פרץ כתבה את נאום ההפסד עוד לפני היוודע התוצאות. "אני רוצה לברך את הנשיא הרצוג, הוא הנשיא של כל הארץ הזו, גם של אלה שעשו לי לייקים", אמרה פרץ. "זו הייתה זכות גדולה עבורי להשתתף במסע מרתק ודרך מאוד משמעותית". הרצוג אמר בנאום הניצחון שלו כי הוא מקבל עליו "את האחריות הכבדה שהטלתם על כתפיי. מקבל את הזכות לשרת את הציבור הישראלי כולו, בתפקיד רם ונישא זה". הוא פנה אל פרץ וכינה אותה "גיבורה ישראלית", ו"סמל והשראה לכלל אזרחיות ואזרחי ישראל, לקימה מכאב אינסופי ולבחירה בחיים". הוא הושיט לה יד ואמר כי הוא "מייחל לשיתוף פעולה פורה בינינו, למען החברה הישראלית".
רחובות בודדים מפרידים בין מבנה הסוכנות היהודית ברחוב קינג' ג'ורג' בירושלים, שם ימשיך הרצוג לעבוד בחודש הקרוב, ובין משכן נשיאי ישראל בשכונת טלביה בעיר. הרצוג צפוי להביא עימו לשם מאנשי אמונו הוותיקים, שישתלבו בצוות לצד עובדי בית הנשיא.
בתקופת כהונתו של ראובן ריבלין היה מוסד הנשיאות שנוי במחלוקת, בעקבות אמירות פוליטיות חריגות ו"נאום השבטים". רבים מצפים כעת מהרצוג לצעוד בנתיב שונה. יום רביעי השבוע, שבו נבחר הרצוג לנשיא, היה יום דרמטי בזירה הפוליטית בעיקר בשל פקיעת המנדט של יאיר לפיד. אחת ממשימותיו הקרובות של הרצוג עלולה להיות הענקת המנדט פעם נוספת להרכבת ממשלה. במקרה כזה הוא יהיה הנשיא הראשון שיתבקש לבצע את המשימה בזמן כה קצר מאז כניסתו לתפקיד.
ריקי ממן
he-il
2021-06-04T07:00:00.0000000Z
2021-06-04T07:00:00.0000000Z
https://digital-edition.makorrishon.co.il/article/282054804960169
Israel Hayom LTD
